Ook bloggen? Check je feiten!

Wil je ook blogger (worden)? Gelijk heb je! Als je een intensieve hobby hebt of een onderwerp waarover je maar niet uitgepraat raakt, is niets leuker dan dat delen met anderen. En waarom alleen je vrienden en familie er eindeloos mee vermoeien als je tegenwoordig heel Nederland kunt bereiken dankzij social media?

Bloggen

Dit blog gaat niet over hoe je blogger wordt, maar meer over een persoonlijke… tja, hoe zal ik het noemen? Iets wat me opvalt bij veel blogs. Een vriendelijk verzoek aan alle bloggers: check je feiten, check je bronnen!

Tekstcorrectie of eindredactie?

’t Viel me op tijdens een eindredactieklus die ik onlangs deed. Ik weet het, strikt gezien valt dit onderwerp dus buiten het domein van Corrigeren.nl, want we corrigeren teksten (we doen een zeer grondige, menselijke spellingscheck), maar we doen (nóg) geen eindredactie. Wat het verschil precies is, lees je in onze veelgestelde vragen.

Feitjes, weetjes, wistjedatjes

Enfin, die eindredactieklus. Het ging om een lesmethode voor de basisschool. Daarin werd ook aandacht besteed aan hoe je moet leren, hoe je beter kunt leren leren en dat soort zaken. Wat is er leuker in zo’n tekst dan heel veel feitjes, weetjes en wistjedatjes? Niets natuurlijk, maar… dan moeten ze wel kloppen.

En daar ging het mis. De tekstschrijver in kwestie was lekker losgegaan in Google. Maar, zoals mijn zoon al in groep 5 leerde: niet alles wat je op internet vindt, is waar. Integendeel, zou ik bijna zeggen. Want iedere gek met een internetverbinding kan tegenwoordig iets op internet zetten.

Check je feiten

Feitje: ‘stress is slecht voor je hersenen. Als je strest, komt er meer van het hormoon cortisol in je lichaam. Cortisol zorgt ervoor dat je minder goed kunt nadenken.’ Klinkt logisch. Cortisol wordt tenslotte een stresshormoon genoemd. Toch?

Helaas. ’t Is niet waar, of het ligt op z’n minst een stuk genuanceerder. Voor de liefhebber, check dit artikel maar eens: ‘Stresshormoon cortisol verbetert intellectuele prestaties’.

Check je bronnen

Hoe ik daarachter kwam? Het was de bronvermelding die me deed twijfelen: Goedbezigmetgezondheid.nl. Oké, dat klinkt misschien niet meteen enorm onbetrouwbaar, maar ik kende de site niet en was nieuwsgierig geworden. Het bleek een ‘online magazine’ van een zorgaanbieder te zijn, waarop ‘zorgprofessionals’ bloggen over gezond leven. Dat soort contentplatforms wordt doorgaans uit het marketingbudget betaald. Hm! Bij twijfel altijd checken, is de regel in ons vak. En jawel, de eerste zoekopdracht leverde onder meer het artikel hierboven op. Bron: onderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Wat is een (goede) bron?

Ik vond overigens nog veel meer dubieuze bronnen in de tekst die ik aan het redigeren was. Van een praktijk voor ‘lifestyle geneeskunde’ (wat dat ook moge zijn) tot het persoonlijke blog van een NPL-coach (NPL staat voor neurolinguïstisch programmeren, zeer interessante materie maar vooralsnog zonder enige wetenschappelijke basis).

Soms lijkt het alsof we zijn vergeten wat een bron letterlijk is. De bron van een rivier vind je daar waar de rivier begint. Voor de bron van kennis of een feitje moet je dus ook terug naar het begin. Een blog van iemand anders is daarom dus geen betrouwbare bron. Want waar heeft hij zijn informatie dan vandaan gehaald?

Dichter bij de bron

Natuurlijk hoef je niet voor elke bewering die je doet een wetenschappelijk onderzoek op te graven. Maar hoe dichter bij de bron, hoe beter.

Denk maar aan dat spelletje waarbij iemand een verhaal vertelt aan zijn buurman en diegene weer aan zijn buurman, tot er na een handjevol buurmannen een compleet ander verhaal is ontstaan. Van wie hoor je het verhaal liever: van buurman één of van buurman vijf?

Filmpje!

Niet alleen bloggers vinden het moeilijk hun feiten te checken, ook ervaren journalisten nemen de waarheid – of zoals ‘wij filosofen’ het liever noemen: de aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid – niet altijd even nauw. De Britse komiek John Oliver heeft dat in zijn satirische nieuwsprogramma Last Week Tonight with John Oliver treffend laten zien.

share post:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

5 × vier =